Srpen v MAPu 2025
2.9.2025 / 08:25 / Marie Jílková
Pravidelný souhrn předchozího měsíce máme opět tu, tentokrát se podíváme na měsíc srpen, který se nesl ve znamení inspirace.
Měsíc srpen přinesl v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání SO ORP Pohořelice hned dvě významné akce – praktický workshop pro kuchařky školních jídelen a Konferenci vzdělávání III. Obě setkání ukázala, jak důležité je sdílení zkušeností, vzájemná inspirace a propojení škol, odborníků i regionálních partnerů.
Workshop pro kuchařky školních jídelen
V úterý 19. srpna se v jídelně ZŠ a MŠ Vlasatice uskutečnil workshop pro kuchařky a vedoucí školních jídelen, který vedla Mgr. Andrea Hrušková ze Skutečně zdravé školy.
Hlavním tématem byla příprava bezmasých pokrmů a možnosti, jak se jídelny mohou přizpůsobit novému spotřebnímu koši.
Účastnice měly možnost sledovat celý proces vaření, ochutnat připravené pokrmy a získat praktické tipy pro snadné zařazení regionálních surovin do jídelníčků. Děkujeme ZŠ a MŠ Vlasatice za laskavé poskytnutí prostor.
Konference vzdělávání III.
Ve středu 27. srpna se v Pohořelicích konal již 3. ročník Konference vzdělávání, který se odehrával na dvou místech současně – ve Staré radnici a v Komunitním centru Pfann.
Akce začala v 8:00 registrací, následovalo úvodní slovo v 8:30, které pronesli pan starosta města Pohořelice, předseda MAS Podbrněnsko a zároveň místostarosta města, ale také zástupkyně organizačního týmu s praktickými pokyny.
Konference byla rozdělena do čtyř bloků, které probíhaly souběžně v 7 místnostech s kapacitou od 15 do 50 účastníků. Celkem tak bylo uskutečněno 28 přednášek, do kterých se zapojilo 20 lektorů.
Mezi hlavní témata patřila například:
- Jak vzdělávat děti a žáky s PAS – Ing. Marta Špalková
- Přírodní zahrada jako místo vzdělávání dětí v MŠ – PhDr. Helena Kloudová, DiS.
- Výživa dětí/žáků, zdravá strava – Mgr. Andrea Hrušková
- Zavádění formativního hodnocení v ZŠ – Mgr. Vladimír Soukop
- Od RVP k tematickému plánu – inspirace (nejen) v digitálním vzdělávání – Mgr. Petr Naske
- Jak vyladit komunikaci – Komunikační typy – Mgr. Jana Hudáková
- Od semínka po talíř – model zdravého životního stylu ve škole – Mgr. Lucie Mitošinková
- Spolupráce AP a pedagoga, ŠPP - Mgr. Olga Teremová
a mnoho dalších úžasných lektorů a témat.
Každý blok trval hodinu a po něm následovala půlhodinová pauza na svačinku, diskusi či komunikaci s vystavovateli. Těch se letos sešlo 8 a každý z nich prezentoval své produkty jako moderní didaktické pomůcky, učebnice, hračky či nabídky seminářů a školení. Mezi 2. a 3. blokem si mohli účastníci užít vydatný oběd formou rautu či prohlídku KC Pfann a nově zrekonstruované konírny.
Během celé konference si mohli účastníci v různých místnostech prohlédnout výstavu od Adapterra Awards zaměřenou na změnu klimatu a zadržování vody v krajině.
Konference se zúčastnilo přibližně 200 osob, včetně přihlášených účastníků, lektorů, vystavovatelů a organizátorů.
Podle dosavadních hodnocení byla akce účastníky velmi pozitivně přijata, ocenili především praktický přínos, možnost výběru z široké škály témat, celkovou organizaci a občerstvení. Již nyní zaznívají očekávání a přání, aby se uskutečnil i další ročník.
Více o lektorech a vystavovatelích se dozvíte na stánkách konference ZDE.
Oficiální fotky z konference vám ukážeme později.
Srpen se tak nesl v duchu spolupráce, inspirace a sdílení zkušeností. Workshop pro kuchařky i Konference vzdělávání III. ukázaly, že společné vzdělávání a inovace mají v regionu pevné místo a významně přispívají ke zvyšování kvality vzdělávání i podpory škol.